Hoe mogen we je helpen?

Wat rekenen banken voor het rood staan?

Eigenlijk vreemd! De spaarrentes zijn de afgelopen jaren meer dan gehalveerd en de te betalen rente voor het rood staan is daar nog niet overal in meegegaan. Bij roodstand gaat het vaak om relatief kleine bedragen, maar gaat het om procentueel hoge heffingen. Banken brengen namelijk tot 14 procent in rekening.

Maandelijks een paar dagen rood staan merkt u nauwelijks in de portemonnee. Het gaat vaak maar om een paar euro aan kosten. In euro’s uitgedrukt lijkt het mee te vallen, maar het is desondanks een kostbare manier van geld lenen.

Lage spaarrente, dus ook een lage leenrente

De Consumentenbond roept banken op om de rentes voor het rood staan te verlagen. Door het Europese rentebeleid worden de spaarrentes uiteraard verlaagd. De rente voor het uitlenen volgt die tendens ook, maar nog niet overal even hard. 

Wat kost rood staan per bank?

Wij waren benieuwd wat de grote Nederlandse banken in rekening brengen voor het rood staan op de betaalrekening. Voor de vergelijking zijn wij uitgegaan van de debetrente over een limiet van 1.000 euro.

Wat kost rood staan bij:

  • Rabobank: 12,9 procent
  • ING: 13,9 procent (uitgaande van Kwartaallimiet)
  • ABN Amro: 13,7 procent
  • SNS Bank: 11 procent

Waarom zijn de rentelasten zo hoog?

In een interview met het Financieel Dagblad heeft de ING aangegeven dat de rente zo hoog is door de omvang van het risico. Consumenten die geen reguliere lening kunnen krijgen, gaan via de betaalrekening geld lenen bij de bank. Volgens de bank lopen ze voor dit geld extra risico, want vaak krijgen ze het uitgeleende geld niet weer terug. Het CBS heeft al een keer cijfers gepubliceerd waaruit blijkt dat Nederlanders maandelijks 11 miljard euro rood staan. 

Voorkom roodstand!

Rood staan is één van de duurste vormen van krediet. Mocht u tijdelijk meer bestedingsruimte willen, dan kunt u beter kiezen voor bijvoorbeeld een doorlopend krediet. De rente op deze leningen is aanzienlijk lager. Dit vereenvoudigt het terugbetalen ook weer. Wij gaan u daar graag bij helpen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 24-03-2016. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie