Hoe mogen we je helpen?

Autoschade door vandalisme. Wat nu?

Schade door vandalisme kan knap frustrerend zijn. Want een kwaadwillige beschadiging kan stevige gevolgen hebben. Hoe is dat eigenlijk verzekerd? 

Een schade aan de auto is per definitie duur om weer te herstellen. Het gaat nooit om tientjes, maar minimaal om honderden euro’s. En met een beetje pech zelfs om duizenden euro’s.
Met de juiste autoverzekering kan dat vaak verhaald worden op de verzekeraar, maar of dat verstandig is......? 

Hoe geeft de autoverzekering dekking tegen vandalisme?

Wie zijn auto all-risks verzekerd heeft kan ook bij vandalismeschades een beroep op zijn autoverzekering doen. Maar dan zal de auto inderdaad 'all-risks' verzekerd moeten wijn. 

Hoe zit dat bij de andere 'dekkingen'? 

Bij de gewone 'WA'-dekking is uitsluitend de schade verzekerd die aan de eigendommen van anderen wordt toegebracht.
En bij de 'WA-extra'-dekking zijn weliswaar verschillende vormen van schade aan de eigen auto meeverzekerd, zoals bijvoorbeeld schade door:

  • Storm
  • Brand
  • Loslopende dieren
  • Hagel
  • Ruitbreuk
  • Diefstal

Maar vandalisme valt hier dus niet onder.

Wat zijn de gevolgen van het claimen op de geldende korting? 

Bij de vraag of het verstandig is een schade ook daadwerkelijk te claimen, moeten we eigenlijk gaan kijken naar de gevolgen die dat kan hebben op de geldende korting. Want sommige schades hebben invloed op die korting. En door het claimen van een (vandalisme-)schade zou de premie voor het volgende verzekeringsjaar dan fors kunnen oplopen.

Tips:

  • Daarbij is het goed te weten, dat sommige schades geen enkel effect hebben op de korting. Met name geldt dit voor de schades die vallen onder WA-extra. Zoals blijkt uit bovenstaande afbeelding.
  • Voorzichtig! Een ruitreparatie die niet door een voorkeurs-herstelbedrijf wordt uitgevoerd kan soms effect hebben op het aantal schadevrije jaren. Vooral bij die schades geldt: echt eerst even overleggen. 
  • Maar zou een bepaalde schade wel invloed hebben op de korting, zoals vandalisme, dan kan ook het aantal verdiende schadevrije jaren nog een rol spelen. Want wie al langere tijd op de hoogste trede van de no-claimladder staat, mag bij de meeste verzekeraars 1 schade claimen zonder dat dit effect op de korting heeft (een volgende schade heeft dan uiteraard wel effect)

Maar dan: claimen of niet claimen op de WA casco autoverzekering?

Het is een financiële afweging. De hoogte van de uitkering moet dan afgezet worden tegen de premiegevolgen in de komende verzekeringsjaren. Wie eerst 60% korting genoot, zakt door de schade bijvoorbeeld terug naar 40%. Een verlies van 20% korting. Maar één jaar verder zal de korting nog steeds geen 60% bedragen. Want zonder schade groeit de korting van 40% naar (bijvoorbeeld) 45%. En daarmee wordt gelijk duidelijk dat het effect van het claimen een aantal jaren merkbaar kan blijven.

Wel of niet claimen is dus echt een kwestie van de gevolgen doorrekenen. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 23-03-2017. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie